Antwerpen – Žana Žalar

Kaj je botrovalo tvoji izbiri Erasmus destinacije?

Ko pomislim na sredino decembra lani se spomnim svoje vznemirjenosti in predvsem velike količine stresa. Poleg vseh študijskih obveznosti sem se morala pravočasno prijaviti na Erasmus izmenjavo. Izbrati destinacijo, kjer boš živel vsaj pol leta, je zelo težko, oziroma vsaj meni se je zdelo tako. Razlogov, zakaj sem se odločila ravno za Antwerpen, je veliko, ti pa se zelo razlikujejo od letošnjih razlogov za ponovno izmenjavo. Začela sem pri jeziku, kar je mojo izbiro precej olajšalo, saj je kar nekaj držav avtomatsko odpadlo, ker pouka ne izvajajo v angleščini. Veliko vlogo pri moji izbiri je imelo mesto samo. S tem mislim na izgled, velikost in »duh« mesta. Vedela sem, da mora biti mesto živahno, ne preveliko, prav tako ne premajhno in da mi mora mesto biti všeč, če se želim tam dobro počutiti. Prav tako se mi je zdel pomemben sloves in uspeh univerze, na katero se bom vpisala. Izbrala sem ravnovesje med pravo Erasmus izkušnjo, kamor spadajo Cantusi (dosti piva in karaoke), nočno življenje in prosti čas ter dobro univerzo, od katere bom odnesla veliko znanja. Število ljudi, ki sem jim tečnarila, da mi povedo o njihovih izkušnjah, je naraščalo, živčki so delali, dnevi in ure pa tekle. Končno odločitev sem sprejela popolnoma po občutku. Nekaj glede Antwerpna mi ni dalo miru in občutek me ni varal. Kot sem veliko ljudem že povedala in z veseljem ponovim še velikokrat, menim, da ni toliko pomembno v katero državo greš, saj je vsak sam odgovoren za to, kako se bo imel in kaj bo naredil za to, da bo izkušnja čim boljša, ne glede na to kje bo.

Najboljših 5 kotičkov v mestu, kjer si.

Antwerpen je res luštkano mesto, kjer se vedno najde nekaj za početi. Belgijci niso ravno znani po najboljši kavi, kljub temu pa se spodobna najde v Coffeelabsu, ki je definitivno moja najljubša kavarna s presenetljivo dobro belo kavo, svežim metinim čajem, številnimi smoothiji in božanskim brunchem. Gre za zelo moderen ambient, kamor prihajajo predvsem mladi, zato je tudi priljubljen kotiček za učenje. De Kroeg, prav tako zelo priljubljen bar med mladimi, ne zaradi lepega ambienta in dobre hrane, temveč zaradi zelo poceni piva (0,33l za 1,6€), ogromne izbire piva, dobre lokacije v centru in odličnih jagodnih mojitov, ki so zaradi svežih jagod prava mala večerja. Še en priljubljen bar je Cafe de Prof, ki je popularna točka študentov, tako v dnevnem, kot tudi večernem času. Kavarna, kjer v jutranjih urah ob nakupu kave postrežejo tudi z brezplačnim zajtrkom (vmešana jajca s slanino), se v poznih urah prelevi v bar/klub. Zaradi sproščenega vzdušja in odlične lokacije (manj kot minuto vstran od študentskega doma) je Cafe de Prof pogosta destinacija. Ena izmed ljubših točk v mestu je definitivno železniška postaja. Masivna stavba železniške postaje spada med 12 najlepših železniških postaj na svetu, spominja na Grand Central Station v New Yorku, marsikdo pa jo primerja tudi z Bradavičarko. Poleg tega, da je postaja naravnost čudovita, obisk železniške postaje ponavadi pomeni odhod, izlet in nove dogodivščine. Zelo mogočna je tudi katedrala (Cathedral of Our Lady) v gotskem stilu, ki leži čisto ob glavnem trgu (Grote Markt). To območje je še posebej lepo v božičnem času zaradi številnih stojnic okrašenih z božičnimi lučkami, toplega kakava ali kuhančka, drsališča in prijetnega vzdušja.

Ali imaš domotožje? Če da, kaj narediš? Če pa ne, pogrešaš kaj drugega?

Sama sem že dala eno enoletno izmenjavo skozi v srednji šoli, tako da sem tega že vajena kot tudi moji starši. Seveda pa to ne pomeni, da si kdaj pa kdaj ne zaželim, da bi ob določenih priložnostih bila z družino, s starimi prijatelji, oziroma nasploh v domačem okolju. Kaj naredim v tem primeru? Hm, glede na čas, v katerem živimo, tehnologijo, ki nas obdaja in vrsto družbenih omrežij mislim, da ni ravno težko ostati v stikih. Pa naj bo to slika poslana preko Snapchata, »tag« na Facebooku, kratko sporočilo ali klic, možnosti je veliko. Kar pa dejansko pogrešam so moji psi, z njimi ostati v stiku je malo težje. Pogrešam tudi kar nekaj materialnih stvari, od svoje zelo udobne postelje, ki se nikakor ne more kosati s to v študentskem domu, banje, ki je tukaj žal nimam, do Vegete, brez katere s težavo kuham, in bučnega olja, brez katerega solata ni enaka. Ampak to dvoje sem k sreči že prejela po pošti.

Kako izgleda povprečen dan v življenju Erasmovca?

Pfff… težko vprašanje. Težko rečem, kako izgleda povprečen dan, saj je vsak dan v tednu zelo drugačen. Srede, petke in seveda vikende sem prosta, tako da te dni posvetim učenju, počitku ali pa konec vikenda pobegnem na kakšen manjši izlet po Belgiji ali na Nizozemsko. Ostale dni več časa preživim na fakulteti in v knjižnici, kjer berem številne članke in pišem eseje. Skupno vsem dnem je, da se mi ni treba zbujati zelo zgodaj in da je ob večerih velikokrat na sporedu pivo ali jagodni mojito. Občasno si privoščim in pogledam kakšno serijo, kar seveda ni cilj izmenjave, paše pa vseeno. Če je povprečen dan torek, se dolg in naporen dan na faksu konča s kratkim počitkom po kosilu, da si naberem nove moči za torkovo ponočevanje, ki se prav zagotovo konča v baru, že prej omenjenem Cafe de Prof. Podobna zgodba s koncem v drugem klubu se navadno dogaja tudi v četrtek.

Katera je najbolj zabavna prigoda med tvojim bivanjem na Erasmusu?

V zadnjih nekaj mesecih se je pripetilo kar nekaj prigod, od tega, da sem se po večdnevnem obisku Slovenije v Antwerpen pozno ponoči vrnila brez ključev. V teh nekaj dnevih doma mi je uspelo založiti ali izgubiti ključe od študentskega doma. K sreči sem po nekajminutni paniki in brskanju po kovčku ter iskanju ključev, le priklicala eno izmed prijateljic, da sem to noč lahko prespala pri njej. Prigoda ni ravno zabavna, še posebej ni bila takrat, sedaj pa je vedno bolj smešna. Naslednja smešna prigoda, se je zgodila, ko sem po nesreči prijateljici zlomila del umivalnika v njeni sobi, saj mi je z roke zdrsnila steklenica. Steklenica je ostala cela, umivalnik pa žal ne. Zaključim pa lahko z nedavno prigodo, kjer se je druženje v sosednjem študentskem domu hitro spreobrnilo v tragedijo, ko je med igranjem pikada, puščica zadela cev za vodo. Za nezgodo k sreči nisem bila odgovorna jaz, študenti v domu pa so se še naslednje tri dni tuširali z mrzlo vodo.

Imaš za konec kakšen praktični nasvet za nekoga, ki gre tja npr. naslednji semester?

nasploh vsem, ki zbirajo pogum za prijavo na izmenjavo svetovala, da se naj opogumijo. Srečam ogromno ljudi, ki jim je žal, da niso izkoristili Erasmus izmenjave, nisem pa še srečala osebe, ki bi rekla, da obžaluje, da je šla. Kot drugo, kar sem rekla že prej, ni pomembno kam greš, vsepovsod bo fino super fajn, če si tako sam narediš. Glede Antwerpna pa tako: ne ustrašite se, Belgijci niso tako zaprti ljudje, kot večina misli. Vsekakor pa kljub skupnemu jeziku ni nikoli pametno Belgijce in Nizozemce metati v isti koš, saj so glede tega precej občutljivi. Bruselj je ne le evropska prestolnica ampak je tudi relativno blizu ostalim evropskim mestom in letalske karte so velikokrat smešno poceni (Španija okoli 30 € povraten let, London, Pariz, Copenhagen okoli 20 € …). Priporočam tudi nakup karte za vlak za 10 voženj, saj se cenovno splača in tako ni panike, ko v zadnjem trenutku pade odločitev za potep na francoski del Belgije. Noben študent v Belgiji ne sme zamuditi tradicionalnih belgijskih žurov ali »iger« Cantusov, kjer se pojejo karaoke in pije pivo v neomejenih količinah. Za vse ljubitelje gina pa srčno priporočam mešanje s francosko pijačo z mehurčki Gini. Ne le, da super paše skupaj, še ime je luštkano: Gin & Gini.

ŽANA